Tarih: 19.10.2022 12:10

Ahmet Akın:Kendi Evlatlarınızı O Madene İndirir miydiniz?

Facebook Twitter Linked-in

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in TBMM’de Amasra faciasıyla ilgili yaptığı açıklamaya tepki göstererek, “Faciadan sanki emekçi kardeşlerimiz, madencilerimiz sorumlu. Bu kadar tedbirsizlik varken, AK Parti milletvekillerine soruyorum: Siz bu şartlarda kendi evlatlarınızı o madene indirir miydiniz?” diye konuştu.Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra İşletmesi’nde 41 maden işçisinin hayatını kaybettiği kazanın ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in TBMM’de yaptığı faciayla ilgili bilgilendirmede herhangi bir sorumluya işaret etmemesi tepki çekti. Enerji ve Altyapı Politikalarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada Bakan Dönmez’in açıklamalarını eleştirdi.   

                                                                                                                                                                                              

‘BAKANA GÖRE HİÇBİR OLUMSUZLUK YOKMUŞ!’

CHP’li Akın, “Enerji Bakanını dinledik hep beraber. Bakarsanız Bakana, her şey yolunda, hiçbir sıkıntı yok, olaylar temiz, olumsuzluk yok. Aldığımız sonuç şu: Sanki emekçi kardeşlerimiz, madenci kardeşlerimiz sorumlu, işte, bunu kabul etmek mümkün değil” diye konuştu. Sosyal medya paylaşımı yaptığı için bile gözaltı işlemi uygulandığına işaret eden CHP’li Akın, 41 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan bir olayda tek bir gözaltı olmamasının olayı unutturma çabasının bir parçası olduğunu belirterek, “AK Parti bu olayı unutturmak ve bunu yatıştırmak için bir çaba içindedir” diye konuştu.

‘EN İYİ ŞARTLARA SAHİP MADEN BUYSA…’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amasra’daki madeni “en iyi şartlara sahip” diye tanımladığına işaret eden CHP’li Akın, şunları  kaydetti:“Burada 41 emekçi madencimizi kaybediyorsak diğer madenlerdeki durumu düşünmek dahi facia. 2003'ten bu yana, 2 bini maden emekçisi olmak üzere, iş kazasında 30 bin emekçi kardeşimizi kaybettik. Bakan buraya geldi, efendim, burada on sekiz saat içinde cansız bedenleri nasıl çıkardığıyla ilgili övünmeyi anlattı. Ayıptır, yazıktır, günahtır gerçekten. Sayılardan söz etmiyoruz burada, burada söz ettiğimiz hayat, burada söz ettiğimiz can, burada söz ettiğimiz babasız evlatlar ve yüreği yanan analar.”

‘ONURLU, ERDEMLİ BİR BAKAN İSTİFA EDERDİ’ 

Kamuya ait ve denetim sorumluluğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda olan bir maden ocağında 41 madencinin hayatını kaybetmesinin ardından halkın sorumluların istifa etmesini beklediğini kaydeden CHP’li Akın, şunları ifade etti:“Onurlu, erdemli, sorumlu bir bakanın yapması gereken istifa kararıydı; yapmadınız, konuştunuz, çektiniz gittiniz. Faciadan sadece 24 gün önce orayı ziyaret ettiler ve bir fotoğraf verdiler ve ‘Kazalar bıçak gibi kesildi’ dediler. O fotoğraftaki 7 kardeşimiz, 7 emekçimiz şehit oldu. Bunun sorumluluğu yok mu? Amasra'daki facia ‘Geliyorum, önlem alın’ diyor, bizim Bakan ve yanındakiler seyrediyor.”

‘İNANCIMIZI ARTIK SİYASETİNİZE ALET ETMEYİN’

Facianın ardından “fıtrat” ve “kader planı” gibi açıklamaların yapılmasına da tepki gösteren CHP’li Akın,  “İnancımız ‘önce tedbir sonra tevekkül’ diyor. Onun için Allah aşkına inancımızı siyasetinize alet etmeyin. ‘İyi olursa AK Parti’den, iyi olursa Erdoğan'dan, kötü olursa Allah tarafından…’ Bu, kabul edilebilecek bir olay değil” diye konuştu.

‘KENDİ EVLATLARINIZI O MADENE İNDİRİR MİYDİNİZ?’

CHP’li Akın, AK Parti milletvekillerine seslenerek, “Siz bu şartlarda kendi evlatlarınızı o madene indirir miydiniz? Bu tedbirsizlikle gönderir miydiniz? Vicdanınız rahat mı? Uyardık, Sayıştay dile getirdi, hepimizin uyarıları var ama bunları hiçe saydınız. 20 milletvekili arkadaşımız ailelere taziyeye gitti. Ortak dil şu: ‘Madenin bir ay kapatılması gerekiyor’, ‘Gaz oranı yüksek’ denmiş” diye konuştu.

Balıkesir HABERİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
google-site-verification=5I1OkmO_uOBOfLOs2YZZpDRhh3_eaG4LlRPMb6_TXHY