Tarih: 29.11.2023 16:46

Danıştay Son Sözü Söyledi: "YIKILAMAZ"

Facebook Twitter Linked-in

AKP'li belediyenin, okulun yıkılıp, yerine ticari alan gösterilmesine ilişkin açılan karşı davada son sözü Danıştay söyledi: "Yıkılamaz!"

Vefat eden eski Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Edip Uğur’un döneminde imar planı değişikliği ile  Altıeylül Ortaokulu’nun yıkılmasına ve ticari alan gösterilmesine karşı 6 yıl önce açılan davada müjdeli haber Danıştay'dan geldi. Yüksek Mahkeme, 'okulun yıkılamayacağı' görüşüne yer verdi. 

CHP eski Altıeylül ilçe başkanı Yusuf Yüksel ve avukat Ersin Dinçkal, Altıeylül Ortaokulu'nun yıkılması ve yerine AVM yapılması için AKP'li belediyenin imar planı değişikliği kararına karşı 6 yıl önce açtıkları davayı kazandı. 

DANIŞTAY 'YIKILAMAZ' KARARINI VERDİ

Eski Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Edip Uğur döneminde, Altıeylül Ortaokulu'nun yıkılarak yerine AVM projesi yapılması kararının durdurulması için, 6 yıl önce açılan dava da, Balıkesir idare Mahkemesi, Okul binasının yıkılamayacağına hükmetti.
Büyükşehir belediye avukatları Bursa Bölge İdare mahkemesine itiraz etti. Bölge İdare mahkemesi de yerel mahkemenin kararını yerinde bularak yapılan itirazı reddetti. Büyükşehir belediye avukatları bu kez de kararı Danıştay'a itiraz etti. Tartışmalı projeye son noktayı koyan Danıştay, Altıeylül Ortaokulu binasının yıkılamayacağına hükmetti. 

"TARİHİ ESER RAPORU TUTULDU"

O dönemde projeye karşı dilekçe verdiklerini ve hiçbirinin ciddiye alınmadığını ifade eden eski CHP Altıeylül ilçe başkanı Yusuf Yüksel, 
"Dava sürecini takip ettik. Sağolsun avukatımız Ersin Dinçkal, İzmir Müzeler Müdürlüğü'nden heyetler geldi. Altıeylül Ortaokulu binasının tarihi eser olduğunu, yıkılmaması gerektiği konusunda rapor hazırladılar. Raporun sonuç verdi ve biz mahkemeyi kazandık" dedi. 

ALTIEYLÜL ORTAOKULU HAKKINDA

Okulun bulunduğu sahada önceden iki medrese vardı.Sakizade ve Alaybey Medreseleri. Bu medreseler arka arkaya kurulmuş olup, tarihi vazifelerini ifa etmiş ve sonradan bir çok işlerde kullanılmışlardır. Medreselerin kaldırılmasından sonra bir müddet göçmenlere mesken vazifesi görmüş, sonra da askeri hizmetlere devredilmiş. 1930 ve1931 yılları arasında okul inşa ve ikmal edilmiş. Bina anaokulu olarak yapılmışsa da o yıl anaokullarının lağvedilmesi üzerine, ilkokul olarak kullanımına karar verilmiş ve şehrin kurtuluş tarihinde izafeten Altıeylül adı verilmiş.

Balıkesir HABERİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
google-site-verification=5I1OkmO_uOBOfLOs2YZZpDRhh3_eaG4LlRPMb6_TXHY