Tarih: 21.12.2023 12:49

Edremit'te Meci Şenliği ile Zeytin Hasadı Sona Erdi

Facebook Twitter Linked-in

Balıkesir'in Edremit ilçesinde zeytin hasat sezonu, yüzlerce yıllık gelenek Meci Şenliği ile sona erdi.

Ekim ayından bu yana süren zeytin hasadı, Meci Şenliği ile son buldu. Zeytin bahçelerinde yapılan şenlikte, aylardır zeytin hasadı yapan işçiler, zeytin kahyasını sembolik olarak ağaca bağlayarak zeytinlik sahibinden bahşiş alarak kurtarıyor. Zeytinlik sahibi de işçilere çeşitli hediyeler veriyor.

Şenlikte, işçiler ve zeytinlik sahipleri birlikte davul zurna eşliğinde oyunlar oynuyor, ardından hasat sonu sofrasında çeşitli ikramlar yapılıyor.

Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Direk, şenliğe ilişkin yaptığı açıklamada, "Zeytin hasadı bölgemizde yüzyıllardır Ekim ayı ile birlikte başlar. Aylardır yağmur çamur demeden, kar kış demeden işçilerimiz tarlalarda gelip bu hasada sonuna kadar devam ederler. Mevsim itibariyle zeytin üreticileri tarafından zeytin hasadı sonlanmaya başladı. Bugün de bu zeytin meci şenliklerinden birine katılıyoruz. Bu son gününde zeytin hasatı bittikten sonra burada mal sahibi tarafından bütün bu süreç içerisinde meşakkatli olarak bu işe emek veren gönül veren insanlar çeşitli şekillerde ödüllendirildiler. Mangal yapılır, helva alınır ve bu şekilde gün tamamlanır" dedi.

Zeytin ve zeytinyağı üreticisi çiftçi Ali Baydar ise, "Meci şenliği bizim atadan dededen kalma bir adetimiz. Zeytinyağına bismillah deriz biz başlarız bereketiyle. Zeytin bittiği zaman tayfalarımız yorgunluğunu atsın diye Meci şenliğimizi yaparız. Hediyelerini veririz. Tabi hediyelerini de tabi yorgunluğunu dinlendirecek şekilde bir hediye olması gerekiyor. Allah bereket versin. Biz para kazanıyoruz. Tayfamız da her yıl rahat ve huzurlu olması için bunu yapmak zorundayız. Bu etkinlik hem helalleşme hem seneye daha çabuk bir araya gelme dileği ile yapılıyor" diye konuştu.

 

Balıkesir HABERİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
google-site-verification=5I1OkmO_uOBOfLOs2YZZpDRhh3_eaG4LlRPMb6_TXHY