Tarih: 12.01.2023 17:16

Rahmi Kula;"Balıkesir İhracatı 2 Milyar Dolara Çıkacak "!

Facebook Twitter Linked-in

Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli Tanıtım ve Bilgilendirme Programı toplantısı Balıkesir Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantıya İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Yalçınkaya, Uluslararası Hizmet Ticaret Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli, Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE A.Ş.) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula, Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Ticaret İl Müdürü İlhan Pehlivan, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, Odalarımızın Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, Oda Üyelerimiz katılım sağladı.

Açılış Konuşmasını yapan Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula

Balıkesir Ticaret Odası olarak üyelerimizin yurt dışına açılmalarına, ihracat yapmalarına, mevcut yurt dışı pazarlarını geliştirmelerine ve yeni hedef pazarlar bulmalarına büyük önem veriyoruz. Odamızın stratejik hedeflerinden birisi de üyelerimizin ihracatlarının geliştirilmesidir. Bunu geliştirmek adına da üyelerimizin birçok yurt içi fuara ücretsiz olarak katılmalarını sağladık. Valiliğimiz koordinasyonunda Odalarımız ve Borsalarımız ile İlimizin gelişmesine yönelik birçok fuar, etkinlik ve projeye iştirak ettik.

Üyelerimizin Uluslararası Ticaretlerini geliştirilmesine yönelik projelerimizin en önemlilerinden birisi de “Balıkesir İli Makine Ve Metal Sektörünün Uluslararası Rekabet Yeteneğinin Arttırılması Ve İhracatının Desteklenmesi Projesi”dir.

Proje kapsamında tespit edilen ve sektörün hedef Pazar ülkelerinden olan Cezayir’e gerçekleştirmiş olduğumuzun ikili İş Görüşmeleri heyeti gerek kamu düzeyinde gerekse iş adamları düzeyinde çok başarılı geçmiştir. 2 – 5 Aralık 2022 tarihlerinde gerçekleşen faaliyetimize 13 firmamızı 20 temsilcisi katılmış ve çok kısa sürede 4 firmamız ihracat görüşmeleri yapmış ve bir firmamız da ilk parti ürünlerini Cezayir’e göndermiştir. Yurtdışı programımızın tamamlanmasından çok kısa bir süre sonra ilk ihracatın yapılmış olması bizleri mutlu etmiştir. 

Ayrıca pandeminin etkilerinin azalması ile birlikte 2023 yılında gıda, tarım ve hayvancılık, otomotiv, makine ve metal gibi sektörler başta olmak üzere birçok sektör için fuar katılımları ve sektörel ticaret heyetleri programları düzenlemeyi planlıyoruz.2022 yılı ihracat rakamları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Buna göre firmalarımızın ihracatı bir önceki yıla göre % 17,6 artarak 934 Milyon Dolar olarak gerçekleşti.

Bundan 4 yıl önce 2023 yılı için 1 Milyar Dolar olarak koyduğumuzu hedefimiz firmalarımızın gayretleri sonucunda bir yıl öncesinde gerçekleşmiş oldu. Bu hedefimizi gerçekleştirmiş olmanın sonucunda 5 Kasım 2022 tarihinde misafir etmiş olduğumuz Ticaret Bakanımız Sayın Dr. Mehmet MUŞ bizlere EXIMBANK Balıkesir Ofisinin müjdesini verdi. EXIMBANK Balıkesir Ofisimizin 1 Nisan 2023 tarihinde faaliyete başlayacak olmasının sevincini yaşıyoruz.

EXIMBANK’ın Balıkesir’de olması bölgedeki ihracatçılarımızı olumlu etkileyecek ve ivme kazandıracaktır. Yatırımcıların bölgemizi tercih etmesini sağlayacaktır. Bu vesileyle EXIMBANK’ın İlimize hayırlı olmasını diliyorum.

Ayrıca, Balıkesir firmalarımızın artan dış ticaret işlemlerinin hızlı ve etkin bir şekilde yapılmasının sağlanması amacıyla 30 Mayıs 2022 tarihinden bu yana Balıkesir Gümrük Müdürlüğümüz faaliyete başlamıştır. Gümrük Müdürlüğümüz Şubat 2023 tarihinden itibaren de yeni hizmet binasında faaliyetine devam edecektir.

Gümrük Müdürlüğümüzün ve EXIMBANK’ın İlimize kazandırılmasında büyük gayretleri olan başta Sayın Bakanımız Dr. Mehmet MUŞ’a teşekkür ediyorum.Biz de bu olumlu gelişmeler sonrasında bir yıl önce sağlamladığımız 1 Milyar Dolar ihracat hedefimizi revize ediyor ve 2 Milyar Dolara çıkarıyoruz.Bugün gerçekleştireceğimiz programımızın yeni hedefimiz doğrultusunda İlimiz firmalarına katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Programımıza Bakanlığımızın, Genel Müdürlük düzeyinde ilgi göstermiş olasından büyük mutluluk duyuyor ve çalışmalarımızın takdir görmesinin mutluluğunu yasıyoruz.” Diyerek sözlerini tamamladı.Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula’dan sonra söz alan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz; Eximbank’ın Balıkesir’e getirilmesinden memnuniyet duyduğunu, bu vesile ile şehrimizin ihracat hedeflerinin daha da artacağını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Yalçınkaya “Mal İhracatına Yönelik Yeni Nesil Destekler”, Uluslararası Hizmet Ticaret Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli “Hizmet İhracatına Yönelik Destekler”,Eximbank Genel Müdürü Ali Güney “Eximbank İhracat Destekleri”,İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE A.Ş.) Genel Müdürü Kasım Akdeniz “Yeni Nesil Kefalet Portalı” hakkında sunumlarını gerçekleştirdi.

 

 

 

 

Balıkesir HABERİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
google-site-verification=5I1OkmO_uOBOfLOs2YZZpDRhh3_eaG4LlRPMb6_TXHY