Tarih: 21.11.2023 12:49

Sayın Valimiz ,il Sağlık Müdürümüz,Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesinde Kamu Zararı Var

Facebook Twitter Linked-in

Sayın Valimiz ,il Sağlık Müdürümüz,Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesinde Kamu Zararı Var

Malum dün Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesinde Üreme merkezi törenle açıldı.Açılışa Balıkesir Valimiz ismail Ustaoğlu ve şehrin protokol üyeleri katıldı.Şehrimiz için güzel bir sağlık tesisi.Hatta Bu güne kadar geç bile kalınmış. Ancak şimdi Yetkililerin araştırması için bir haberimiz var. .

Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesinde, Üremeye Yardımcı Tedavi Ünitesi için alınan cihazların faturaları, cihazların tesliminden önce kesilmiş ve KDV oranı güncel oran yerine daha düşük bir oran üzerinden gösterilmiştir. Bu durum, kamu zararına yol açmıştır.

Olay Nasıl Gerçekleşti?

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 01.03.2023 tarihinde 2023/68810 kayıt numaralı ihale ile Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesine yeni açılan Üremeye Yardımcı Tedavi Ünitesi için ihtiyaç duyulan cihazlar alınmıştır.

Cihazlar, ihaleyi kazanan yüklenici firma tarafından 01.03.2023 tarihinde teslim edilmiştir. Ancak, cihazların muayenesi yapılmadan, yüklenici firmanın faturası kabul edilmiştir.

“19.12.2002 tarihli 24968 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan MAL ALIMLARI DENETİM MUAYENE VE KABUL İŞLEMLERİNE DAİR YÖNETMELİĞİN Kabul Madde 25- (Değişik:RG-22/06/2005-25853)Sözleşme konusu malların denetim, muayene ve testleri tamamlandığında, komisyonun olumlu raporu idarece kabul edilerek, ödemeye ilişkin belgenin düzenlenmesinde esas alınır.” yani kısaca derki fatura tarihi en erken muayene günü olabilir. Ancak burada ne yapılmıştır. Cihazlar teslim edilir edilmez faturası teslim edilmiştir. Cihaz muayenesi yapılmadan yüklenicinin faturası kabul edilmiştir.

07.07.2023 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı ile KDV oranlarında değişiklik yapılmıştır. Buna göre, 18% olan KDV oranı, 20%'e; 8% olan KDV oranı ise 10%'a yükseltilmiştir.

Bahse konu iş ile ilgili olarak 27.07.2023 tarihli muayene komisyon raporu oluşturulmuştur. Bu raporda, cihazların teslim alındığı tarih ve KDV oranları belirtilmiştir. Ancak, faturanın güncellenmesine rağmen, KDV oranı güncel oran yerine daha düşük bir oran üzerinden gösterilmiştir.

Kamu Zararı

Cihazların faturası, 18% KDV üzerinden kesildiğinde, KDV tutarı başka olmuştur. Ancak, faturanın 20% KDV üzerinden kesilmesi gerektiğinden, KDV tutarı başka  olmalıdır.

Bu durumda, yüklenici firma, %2 daha az KDV ödemiş ve kamu zararına yol açmıştır.

Sorumlular Kimlerdir?

Bu olayda, kamu zararına yol açan sorumlular şunlardır:

Yapılması Gerekenler

Bu olayda, kamu zararının giderilmesi için aşağıdaki önlemler alınmalıdır:

Balıkesir HABERİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
google-site-verification=5I1OkmO_uOBOfLOs2YZZpDRhh3_eaG4LlRPMb6_TXHY