9167,58%0,98
38,54% 0,33
43,62% 0,20
4016,84% 0,33
6526,84% 0,67
Balıkesir’in Edremit ilçesinde yaşanan olay, sağlık sisteminde özel hastanelerin para odaklı yaklaşımını bir kez daha gözler önüne serdi. Bir hasta yakınının iddiasına göre, Özel Körfez Hastanesi, acil servise kırmızı alan durumunda getirilen ve hayati tehlikesi bulunan bir hastayı, yalnızca ödeme yapılmadan müdahaleye almadı.
Olay, 2 Mayıs gecesi saat 23.00 sularında yaşandı. 112 ambulansı ile hastaneye getirilen hasta, tansiyon kontrolünün ardından acil koduyla kırmızı alana alındı. Ancak burada yaşananlar tıp etiği açısından utanç verici boyutta.
Hasta yakınının ifadelerine göre, nöbetçi doktor acil kan tahlili ve MR istedi. Ancak danışmadaki görevli, devletin verdiği yeşil kartın geçmediğini, işlemlerin yapılabilmesi için yaklaşık 20 bin TL ödeme yapılması gerektiğini söyledi. Ve olan oldu...
Hasta başında kan almak için hazır bekleyen hemşire, işlemler tamamlanmadan müdahaleye başlayamadı. Danışmadaki görevlinin, bir eli telefonun üstünde, ödeme onayını beklediği anlar hasta yakınına göre tam anlamıyla "can pazarı değil, nakit pazarı"ydı.
“Mecburen ödemeyi yaptık, ekranlarında ‘işlem onaylandı’ yazısı belirir belirmez hemşireye ‘alabilirsiniz’ denildi. İşlem bu kadar açık ve soğukkanlıydı. Bu süreç 30 dakikaya yakın sürdü. Bu sürede hastanın yaşamı değil, sadece ödeme takip edildi.”
Skandal bununla da sınırlı değil. Hastaya daha sonra takılan bir serumun dahi çalışmadığı, kapalı olduğu fark edildi. Hasta yakınına göre bunun nedeni yine ödemeye bağlı bir bekleyişti. Durumun ciddiyeti anlaşılınca hasta, Edremit Devlet Hastanesi’ne nakledildi ve şu anda yoğun bakımda tedavi altında.
“Kırmızı alan ne demek, hepimiz biliyoruz. Hayati tehlikesi olan hasta demek. Ama burada önce para soruluyor. İlk müdahale değil, ilk tahsilat önemli.”
Kamuoyunun ve Sağlık Bakanlığı'nın acil cevaplaması gereken sorular şunlar:
Acil ve kırmızı alan hastalar için ücret talep etmek hukuki midir?
112 kayıtlarında yer alan acil durumlar karşısında, özel hastaneler hangi müdahale sorumluluğuna sahiptir?
Devlet güvencesi altındaki yurttaşlara yönelik bu tarz yaklaşımlar etik midir?
Olayı yaşayan hasta yakını, elindeki belge ve bilgileri CİMER üzerinden hem Sağlık Bakanlığı'na hem de ilgili mercilere ilettiğini açıkladı. Aynı zamanda basına da ulaşarak sesini duyurmaya çalışıyor.
“112 kayıt saatinden, ödeme slibine; danışmadaki görevlinin adı soyadına kadar her şeyi belgeleyebilirim. Hastane değil, adeta pos cihazlı bekleme salonu.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.